Her Yönüyle Yeni Oyun Konsolu Xbox One!

Yaklaşık 7 buçuk yıldır hayatımızda olan Xbox 360'tan sonra Microsoft, 21 Mayıs 2013'te Xbox One'ı yani X1'i geçen hafta tanıttı. Xbox One'ın tüm detaylarını sizler için toparladık.


Microsoft'un 21 Mayıs akşamı tanıttığı Xbox One adlı oyun konsolu, esasında pek çok merakla bekleyeni şaşırtmayı başardı. Xbox 720 ya da Infinity gibi isimlerle gelmesi beklenen yeni nesil Xbox'ın, One adıyla gelecek olması hiç de beklenen bir gelişme değildi.

Microsoft'un yeni nesil Xbox'a neden One adı verdiği de sonra ortaya çıktı. Pek çok özelliği destekleyen yeni nesil Xbox, All in One bir cihaz. Bu yüzden One adı, yeni nesil Xbox'a verilmiş.

Xbox One'da üç adet işletim sistemi olacak!

Xbox One üzerinde, irili ufaklı üç farklı işletim sistemi yer alacak. Bunlardan bir tanesi, Xbox oyunlarını oynatacak ve ana işlemleri yapacak olan Xbox sistemi. Bu yazılımın yanında Microsoft'un en çok üzerine titrediği yazılım olan Windows Kerneli kullanan alan. Burada başta Skype olmak üzere, Internet Explorer gibi pek çok uygulama, Xbox ile sorunsuz bir şekilde çalıştırılacak.

Üçüncü ve son sistem parçası ise Windows Kerneli ile Xbox yazılımını bir arada senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan yazılım. Bakalım yeni yazılım sistemi cihaz piyasaya çıktıktan sonra, kullanıcıların beğenisini kazanacak mı?

Hoşgeldin Kinect 2.0

Yenilenen Kinect 2.0'ın belki de en büyük özelliği 1080p çözünürlüğündeki kızılötesi destekli lens olacak.

Yeni Kinect, çok hızlı tepkimelere sahip olacak ve sizin hareketlerinizden, tahmini olarak yapacağınız hareketler konusunda çıkarım yapabilecek.

Kinect 2.0'ın tüm yetenekleri sadece bununla sınırlı değil. Microsoft'a göre yeni Kinect, kalp atışlarımızı bile ölçebilecek seviyede.

Kinect ile beraber sesli algılama konusunda da çıtayı yükseltecek. Xbox TV denildiğinde akıllı tv uygulamasını açacak olan Xbox One, kullanıcısının dediği ve yaptığı tüm hareket ve sesleri algılayabilecek.

Gelelim oyun konusuna!

Xbox One ile ikinci el oyuna son!

Konsol oyuncularının en çok tercih ettiği oyun satın alma opsiyonlarından bir tanesi ise ikinci el oyunlar.

Düşünün bir oyunu satın alıyorsunuz ve oyunu tamamen bitiriyorsunuz. Artık atıl olarak bekleyen ve oynamadığınız bu oyunu satışa çıkartarak hem siz, hem de o oyunu sıfırından daha uygun fiyata alan oyuncu da kazançlı çıkıyor.

Fakat bu durum Microsoft ve oyun yapımcıları tarafından pek hoş karşılanmıyor. Microsoft, yeni Xbox'ta ikinci el oyunu engelleyeceği konusunda bilgiler geliyor.

Xbox One'da oyun oynayabilmek için, oyunu 500 GB'lık hard diske yüklemeniz gerekiyor. Sizin Xbox hesabınızda çalışacak oyunu, başka bir hesapta çalıştırabilmek için ek ücret ödemeniz gerekecek. Tabi Xbox One'ın piyasaya sürülmesinden sonra durum nasıl olacak merakla bekliyoruz.

Xbox One ile Xbox 360 oyunlarına veda edin!

Xbox 360, daha önceki nesildeki oyunların bazılarını çalıştırabiliyordu. Fakat Xbox One, farklı bir mimariye sahip olduğu için x360 oyunlarını çalıştırmayacak.

Xbox One'ın çıkışıyla beraber, piyasada 15 farklı One destekli oyun bulunacak. Bu oyun sayısı daha sonra yükselmeye devam edecek..

Kısacası yeni nesil Xbox One'da, Live hesabınızdaki müzik ve filmlerden yararlanabilirsiniz fakat eski oyunlarını oynamanız maalesef mümkün değil.

31369173220Yeni nesil oyun motorları geliyor

Xbox One'ın çıkışıyla beraber 15 tane konsola özel oyun da piyasada olacak. Çıkacak 15 oyundan 8 tanesi, daha önce duymadığımız isimlerden oluşabilir.

Şimdilik bilinen oyunlardan EA Sports yapımı olanlar FIFA 14, NHL, UFC ve Madden, Remedy'den Quantum Break, Microsoft Studios tarafından Forza 5 ve Activision tarafından, Xbox One lansmanına da damgasını vuran Call of Duty: Ghosts.

Bu gelişmiş oyunların tüm detayları, önümüzdeki dönemlerde düzenlenecek olan E3 fuarında daha detaylı olarak tanıtılacak.

Yeni nesil oyun motorları sayesinde, oynadığımız oyunlar çok daha gerçekçi olacak. EA Sports'un açıklamasına göre Ignite adlı yeni modeli sayesinde, oyunlarda yapay zeka son derece artıyor. Oyuncu hareketlerinde insan zekasına yakın yapay zekaya yer verilecek olan FIFA 14'te, ayrıca oyunculara özel gerçek hareketler de yer alacak. Bilgisayara karşı oynanılan maçlarda artık 4 kat daha güçlü rakipler karşımızda olacak.

Call of Duty'den de etkileyici haberler var. Activision'dan Eric Hirsberg, CoD: Ghost için çıktığında söylediği söz; Ghosts'un DLC'lerinin ilk önce Xbox One için çıkacağı oldu.

 

Steven Gaghan'ın seneryosunu yazdığı Call of Duty Ghosts'ta, yok olmaya yaklaşan Amerika'nın umudu olan Ghosts ekibinin hikayesi anlatılıyor.

Yeni oyun motoruyla gelecek olan Ghosts, tamamen yeni bir dünya, yeni bir döngü ve yeni oyuncularla karşımızda olacak.

Xbox One'ın tüm gücünden yararlanacak olan oyun motoru sayesinde, oldukça gerçekçi nesneler ve kaplamalar karşımızda olacak.

Tırnak arasındaki pislikler, kollardaki kıllar ve yaralar gibi pek çok detayların bulunduğu yeni oyun motorunda, nesneler olabildiğince oval olacak şekilde tasarlanmış.

versus1369173252

Çoklu oyun konusunda da Live sisteminin başarısını arkasına alarak, devrim yapmayı planlayan Infinity Ward, çevre ve dinamik harita mekaniği sunacak.

Depremler ve doğa olaylarıyla haritanın değişmesine vesile olan hareketleri görebileceğimiz çoklu oyuncu modu, bizlere sürpriz değişikliği getirecek.

Xbox One'ın donanım gücü ve PlayStation 4'e karşı durumu

Sony'nin PlayStation 4 modeliyle Microsoft'un Xbox One modeli, esasında işlem gücü açısından birbirlerine benzer bir performans sunacak gibi gözüküyor.

İki sistemde de AMD'nin yeni nesil Jaguar APU mimarisini baz alan grafik işlemci ve işlemci melezine yer veriliyor.

Grafik ve Merkezi İşlem Birimleri

 

İşlemciler ve üretici aynı fakat iki platform için geliştirilen işlemcide de farklı özelleştirmeler mevcut olacak. Donanımsal seviyede ince farklılıklar ve yazılımsal alt yapı farklılıkları, iki sistemin birbirine göre güçlü ya da güçsüz yanları belirleyecek.

Xbox One, Microsoft'un DX 11.1 API'sini destekleyen bir grafik işlemci ve bu grafik işlemci içerisine yerleştirilmiş 32 MB'lık ESRAM'i kullanılacak.

Böylece dahili grafik işlemcideki veriler, hızlı bir şekilde ESRAM üzerinde saklanabilecek.

arka1370003147

PlayStation 4'te ise AMD'nin en yeni nesil grafik işlemci mimarisi GCN tabanlı, 1.84 Tera Flops işlem gücü sunan bir grafik işlemci kullanılacak. Başka bir detay şimdilik mevcut değil.

RAM

RAM kısmına gelecek olduğumuzda PlayStation 4'ün üstünlüğü görülüyor. İki sistemde de 8 GB RAM kullanılmış ama PlayStation 4'te GDDR5 RAM kullanılıyor. Yani ekran kartlarındaki bellek gibi, genel sistem belleği bulunacak. Saniyede 176 GB bant genişliği sunan sistem, oldukça iddialı. Xbox One'da ise standart DDR3 bellek modülü kullanılacak.

Full HD dönemi

Xbox 360'ın oyunları genelde HD kalitesinde grafik bizlere sunuyordu. Güçlenen donanımla beraber 1080p çözünürlüğünde oyunlar karşımızda olacak.

Full HD çözünürlükteki oyunları, çok daha detaylı olarak oynayabileceğimiz Xbox One'da, 4K video desteği de olacak. BluRay sürücüsüyle beraber üst seviye çözünürlükte filmleri izleyebilirsiniz.

HDMI üzerinden 7.1 surround ses sistemi desteği sunacak olan Xbox One, bir oturma odasındaki tüm multimedia ihtiyacını karşılayacak güçte.

Ne zaman satışa çıkacak?

Xbox One, beklenmeyen bir aksilik olmadığı sürece 2013 yılının sonlarına doğru satışa sunulacak.

Ürünün ülkemizde ne zaman resmi satışa sunulacağı ise merak konusu. Çünkü Microsoft, Xbox 360'ı ülkemizde 6 yıl aradan sonra satışa sunmuştu.

2013'ün yaz aylarında çıkacak olan PlayStation 4 ile beraber, konsol dünyasında yeni bir savaş bizleri bekliyor. Bu yenilikler ise oyun severlere yarıyor. 2013'ün sonlarına doğru pazarda pek çok başarılı ve güzel yeni oyunlar bizleri bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder