Playstation 4 ve Xbox One Karşılaştırması

Karşılaştırmamıza ilk olarak fiyat ve çıkış tarihleri ile başlayalım. Playstation 4, 399 dolar olacak. Xbox One ise 499 dolar çıkış fiyatına sahip olacak. Bu fiyatla gelen kutu içeriğinde konsol ve bir gamepad var. Xbox One'ın 100 dolar pahalı olmasının en büyük nedeni ise yeni nesil Kinect'in de kutu içeriğine dahil olması oluyor. PS4'ün benzer sistemi olan Playstation Eye Camera, ekstra cihaz olarak 60 dolardan satılacak. Bunun dışında ekstra gamepad almak isterseniz, 60 dolar daha vermek durumundasınız. Bu fiyatlar, dolar kelimesinden anlayacağınız gibi Amerika için geçerli çıkış fiyatları oluyor. Bu fiyatların sonlarına dolar yerine euro koyduğunuzda Avrupa fiyatları ile karşılaşıyorsunuz. Doğal olarak Türkiye için henüz bir fiyat açıklanmış değil. Fakat yüksek vergilerden dolayı konsolların 1000-1500TL fiyat aralığından satılacaklarını ön görebiliriz. Xbox One'ın çıkış tarihi Kasım 2013, Playstation 4'ün ise Aralık 2013 olacak. Türkiye'ye ise 3'er 4'er ay sonra geleceklerini varsayabiliriz. Zaten ilk parti konsolların hatalı üretilme paylarının yüksek olacağını düşünürsek, size kesinlikle ülkemizde çıkınca satın almanızı öneririm. Fakat 2-3 ay dayanamayıp yurtdışından alacakların sayısı da çok olacaktır. "Garantisiz ve hata payı yüksek bir yeni nesil bir cihazı, Türkiye'de nasıl tamir ettirirsiniz?" 'i düşünmenizi öneririm.

620x347xxbox-one-vs-playstation-4_1.jpg.pagespeed.ic.penIVmRj7I

Daha önceden hazırladığım Playstation 4 vs Xbox One - Yeni Nesil Konsol Savaşları yazımda konsolların teknik özelliklerine değinmiştim. Ortaya çıkan sonuç birbirine yakın özelliklere sahip iki konsol olmuştu. Fakat Playstation 4'ün daha iyi donanımsal özellikleri olduğu çok açık ortada. Özellikler RAM'lerde ikisinin de 8 GB fakat Xbox'ın DDR3 ve Playstation'ın DDR5 olması ana farkı yaratan etmen oluyor. Ekran kartları ortak olarak ATI, hafızalar 500GB, sürücüler Blu-Ray, işlemciler benzer AMD olup bir nevi toplama bilgisayar havası veren yeni nesil konsolların mimarileri elbette oyunları çalıştırmak üzere kurulduğu için farklı olacağı kesin gözüküyor. Yeni nesil konsolların 2'sinde de sadece HDMI çıkış olacak. Yani tüplü televizyonlara elveda demenin vakti geldi. 2'sinde de Wi-Fi olacak. Playstation 4'de BlueTooth teknolojisi varken Xbox One bunu içermeyecek. Bu demek oluyor ki Xbox One'da Bluetooth kulaklıklarınızı kullanamayacaksınız. Zaten Xbox 360'da kendi özel kulaklığı dışındaki kulaklıkları tanımıyordu.

Eskiden yeniye neler gelecek? Xbox 360 oyunları Xbox One'da; Playstation 3 oyunları da Playstation 4'de çalışmayacak. Achievement ve Trophy'lerimizi yeni nesile direk olarak aktarabileceğiz. Eski hesaplarımızı yeni konsollarımızda kulanacağız. Eski gamepadler yeni nesilde tanınmayacak. Playstation Move kontrol cihazı PS4'de de kullanılabilecek. Playstation Vita'yı PS4'de bolbol kullanacağız. Cross-Game özelliği ön plana çıkarılacak. Xbox One için ise Smart Glass özelliği sayesinde Windows işletim sistemli mobil cihazlarımızla etkin kullanım sağlanacak.

Xbox One'da bölge kilidi olacak. Muhtemelen Amerika, Avrupa ve Asya olmak üzere 3 bölge için ayrı ayrı oyun ve konsol almak durumda kalınacak. Playstation 4 ise bölge kiltsiz olarak karşımıza çıkacak.

Xbox One her saat başı online kontrol yapacak. 1 gün içinde internete bağlantı sağlayamazsa oyun oynanamaz olacak. Fakat internete ilk bağlandığımız zaman oyun oynamaya devam edebileceğiz. Yani internete erişimi olmayan yerlerde tek kişilik seneryo modlarını dahi oynamamız mümkün olmayacak. Playstation 4'de ise böyle bir check sistemi olmayacak.

Online oyun oynamak için Xbox One'da eskisi gibi Live Gold üyesi olmanız gerekecek. Daha önceden PS3'te bedava olan online oyunculuk Playstation 4'te artık Playstation Plus üyeliği isteyecek. İki üyelik sistemininde fiyatlar aynı düzeyde tutulmuş. 1 senelik Xbox Live Gold üyeliği ve Playstation Plus Üyeliği 100 TL olarak aynı kaldı. Bu üyelikler benzer olarak yeni nesile hesabınız ile birlikte aktarılacak. Playstation Plus oyun vermeye Playstation 4'te de devam edecek. Benzer bir özellik getirmek isteyen Xbox cephesi de her ay 2 adet oyun vermeye başlayacağını duyurdu. Ayrıca Xbox One'ı ön sipariş verenleri 1 senelik bedava Xbox Live Gold üyeliği bekliyor. Playstation tarafındaysa PS Plus üyeliği olmadan Netflix gibi bir kaç özel içeriğe ulaşabileceğimiz açıklandı. Yeni olarak ise Cross Chat özelliği de artık Playstation'a gelmiş bulunuyor.

620x281xps4-vs-xbox-one.jpg.pagespeed.ic.yWKvU_4L6I

Fiziksel olarak iki konsolda birbirine benzer şekilde dikdörtgen siyah kutu şeklinde birbirlerine benziyorlar. İkisi de yarı mat ve yarı parlak olarak iki kısıma bölünen çizgiler içeriyor. Tek fark Playstation 4'ün yanlarının biraz eğimli olması oluyor. Gamepadler biraz değiştirilmiş. Xbox One ana tasarımında ufak değişiklikler söz konusu, ortadaki tuşların özellikleri biraz değiştirilmiş. Yeni gelen özelliklerden en önemlisi Trigger tuşlarının titreşim özelliği kazanması olmuş. Playstation 4'te ise gamepadin ortasına dokunmatik bir ekran konumuş. Bu ekran herhangi bir görsel içermeyecek, sadece PS Vita'nın arka dokunmatiği gibi olacak. Yeni olarak Share tuşu eklenmiş. Bu tuş ile oynadığımı oyunu direk olarak internete video ile gönderebileceğiz. Bu özellik Xbox One'da tuşsuz olsada var. Konu ile ilgili olarak Microsoft Twitch.tv ile bir ortaklık kurmuş.

Hareket algılama konusunda iki konsol arasında bir çok fark ortaya çıkıyor. İlk olarak Kinect, Xbox One'ın kutusundan çıkacak ve Kinect 2.0 olmadan Xbox One'ın çalışmayabileceğini size hatırlatalım. Kinect sayesinde ses ve hareket ile arayüzde kontrol sağlayabileceğiz. Motion Kontrol cihazının sürekli olarak sizi kontrol edeceğini de anlamak zor değil. Çünkü her "Kinect" dediğinizde açılmak durumunda olacak. İşin içine saat başı online kontrol de girince açıkçası çeşitli komplo teorileri üretmek mümkün oluyor. Playstation cephesinde ise hareket ile kontol yok. Fakat harketli oyunları oynamak istiyorsanız; ekstradan Playstation Eye Camera ve Playstation Move Controller almak durumundasınız. PS Eye kameranız olduğunda ise sesle kontrolün olup olmayacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

İkinci el oyun konusunda da iki konsol arasında farklar bulunuyor. Bir Xbox One oyunu aldığınızda, bu oyunu Xbox'ınıza yüklemek zorundasınız. Daha sonra bu oyun sizin adınıza kaydediliyor ve bir daha oyun diskini kullanmıyorsunuz. Daha sonra bu oyunu satmak istediğinizde araya değişik değişkenler giriyor. Aldığınız oyunun dağıtımcısı eğer bir ücret isterse bu ücreti ona ödemek kaydıyla oyunuzu satabiliyorsunuz. Doğal olarak ödünç verme durumunda da bu sistem gerçekleşiyor. Playstation 4'te ise eski sistem devam edecek yani istediğinizi yapmak sizin elinizde olacak.

Sonuç olarak bir şeyler söylemek gerçekten zor gözüküyor. Bütün bu özelliklerin dışında karşımıza satın almamızı etkileyecek en büyük etmen olarak exclusive oyunlar çıkıyor. Bu noktada yapılacak tercihin tamamen kişisel zevkler yönünde olacağı aşikar. Büyük oyunların çoğunun iki konsola da çıkacağını size hatırlatalım. Keşke herkes iki konsolu da alabilecek ekonomik duruma sahip olsa diyorum. Böylece gereksiz yere yapılan fanlıklar da ortadan büyük ölçüde kalkacaktır. Fakat iki konsol arasında da belirgin farkların olacağı belirttiğim özelliklerden de anlaşılacaktır. Bu yazımda değinmediğim televizyon özellikleri biz oyuncuları ne kadar ilgilendirdiği konusunda bir şey demeyeceğim. Çünkü bu özelliklerin ülkemize gelip gelmeyeceği konusunda herhangi bir bilgi yok. Yeni bilgiler geldikçe sizin paylaşmaya devam edeceğiz. Takipte kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder