İngiltere, Twitter'a blokaj uyguluyor

İngiltere, G8 protestoları nedeniyle Twitter'a blokaj uyguluyor. Eylemcilerin iletişim etiketi olan 'picadillycircus'ta yer alan tweetler, son iki gündür yüklenmiyor. Adrese gidildiğinde ise, sadece çatışmalardan önceki 11 Haziran'a ait mesajlar görülüyor.


Dünyanın en gelişmiş sekiz ülkesinden oluşan G8, 17 Haziran'da Kuzey İrlanda'da toplanacak. Ancak toplantıya daha vakit olmasına rağmen G8 toplantısından önce yaşanan protestolar şimdiden başladı bile. Londra'daki protestolar ve polis şiddeti tüm hızıyla sürerken dünya basının konuya yer ayırmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca sosyal medyada da konuyla ilgili fotoğrafların ve iletilerin yayınlanmasında kısıtlama olduğu da söylentiler arasında.

TRT Türk'e göre, İngiltere'nin internet medyasında önde gelen isimlerinden Indymedia UK internet sitesinin konuyla ilgili haberi 'İngiltere'de Twitter blokajı' olarak yayınladı.

Eski mesajlar

İnternet sitesinin haberinde, G8 protestolarının Londra'da Twitter'da trend topic (TT) olmadığını vurgulayarak, 'Kapitalizm Karşıtı Karnaval olarak adlandırılan protestoların iletişim etiketi picadillycircus'ta yer alan tweetler son iki gündür yüklenmiyor. Adrese gidildiğinde en son yüklenen mesajların polisle çatışmaların yaşanmaya başlandığı günden 1 gün öncesine (11 Haziran) ait olduğu görülüyor ' denildi.

Öte yandan gösteriler Twitter'da 'London G8' gibi başka hesaplardan izlenebiliyor. Ancak 'picadillycircus' etiketinin önemi, gösterilerin merkezi olan meydanın adı ve protestocuların temel iletişim kanalı olması.

Teyakkuz sürecek

G8 Zirvesi 17-18 Haziran'da Kuzey İrlanda'nın Enniskillen şehri yakınındaki Lough Erne Golf Resort'ta yapılacak. İngiliz polisi, olası bir silahlı çatışmadan çekindiğini açıklayarak olağanüstü önlemlerin süreceğini vurguladı. G8 grubunda, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 8 ülke olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD bulunuyor. Yapılan protestoların amacını anlatan eylemciler, İngiltere'de çok uluslu şirketlerin diğer şirketlere nazaran daha az vergi ödediğinin ortaya çıktığı bir dönemde, kapitalizmden tümden vazgeçilmesi çağrısı yapıyor.

Karakola yürüdüler

İngiltere'nin başkenti Londra'daki G8 zirvesi protestolarının ikinci gününde gözaltına alınan 56 kişiden 9'unun tutuklandığı, 12'sinin ise gözaltı durumunun sürdüğü öğrenildi. Protestocular dün ise yaklaşık 200 kişilik grupla, arkadaşlarının gözaltında tutulduğu karakola yürüdü. Dün ayrıca BAE isimli savunma şirketinin önünde toplanan eylemciler, 'silah tacirleri içerde!' yazılı pankartı açtı. Öte yandan polis ise G8 zirvesinin yapılacağı otelin çevresini dikenli tel ve çitlerle çevirdi.

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder