Google Devletlere Meydan Okudu

google-devletlere-meydan-okudu-manset

Hem Google'ın hem de Apple'ın geçtiğimiz günlerde vergi kaçırdıkları ve pek çok ülkede bu vergileri kaçırabilmek için karmaşık mekanizmalar kullandıkları ortaya çıkmıştı. İki şirket de devletlerin daha çok vergi ödemelerini istiyorlarsa kendilerine dönüp bakmaları gerektiği konusunda hemfikir olmuş durumda.

BBC News'e açıklama yapan Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, Google'ın İngiltere'de yasal olarak ödemesi gereken tüm vergileri zaten ödediğini, teknoloji şirketlerinin daha fazla vergi ödemesini istiyorlarsa vergi sistemindeki yasaları değiştirmeleri gerektiğini belirtti. Direkt olarak Schmidt'in sözlerini aktarmak gerekirse;

"Eğer Britanya yasa sistemi değişirse biz de ona uyacağız. Eğer vergiler artarsa daha fazla ödeyeceğiz, artarsa daha az ödeyeceğiz. Bu demokratik İngiltere'nin alacağı politik bir karardır." diyen Schmidt böylece yasal düzenlemeler olmaksızın daha fazla vergi vermeyeceklerini belirtmiş oldu.

Schmidt'in benzeri bir açıklamayı Tim Cook da gerçekleştirmişti ve Amerikan Senatosu'nda yaptığı açıklamada şirketinin yaptığı her şeyin mükemmel derecede yasal olduğunu, pek çok şirketin vergi faturalarını düşük tutmak için elinden geleni yaptığını belirtmişti. Google'ın ülkemizde de pek çok vergi sorunu yaşadığı dikkate alındığında bu konuda devletlere büyük iş düşüyor gibi görünüyor. Zira mevcut yasal vergi düzenlemeleri teknoloji şirketlerine tam olarak uygunluk göstermiyor ve bu konuda büyük açıklar mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder